Στέλιος Γαβαλάς

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΟΤΟΣΥΚΛΕΤΙΣΤΩΝ ΡΕΘΥΜΝΟΥ

ΣΤΕΛΙΟΣ ΓΑΒΑΛΑΣ!
Πρώην Πρόεδρος ΣΥ.ΜΟ.ΡΕ.
ΜΟΤΟ: HONDA BMW GS 1200
SYM HD 200 EVO
VESPA ‘53

Ο Στέλιος Γαβαλάς ανακάλυψε τη δίκυκλη απόλαυση νήπιο, μπροστά καθήμενος στην οικογενειακή Vespa 150 Gs.του ’58.

Με οδηγό τον πατέρα του έφευγαν από τη παλιά πόλη του Ρεθύμνου για το κοντινό χωριό τους (Μύλοι Ρεθύμνου) για να χωθούν στη τροπική βλάστηση του ομώνυμου φαραγγιού.

Αργότερα, όταν δεν γύριζαν φορτωμένοι με οπωρικά για το μπακάλικο της οικογένειας, τη παρέα εμπλούτισε και ο Νίκος Γαβαλάς, μεταθέτοντας το Στέλιο στη θέση συνεπιβάτη, που δεν του άρεσε καθόλου.

Ο σπόρος της περιέργειας, τα χιλιάδες αναπάντητα γιατί, άρχισαν να σχηματοποιούν το ταξίδι, ως επίλυση αλλά και ανακάλυψη του καινούργιου, κουσούρι που στοιχειώνει από τότε το Στέλιο.

Η εκμάθηση ισσοροπίας πάνω σ ένα ποδήλατο  ESKAVelamosτο’73 καθώς και η απόκτηση του μαγικού HerculesSachs 50 ACτο ’82 ,μαζί με την εφηβεία, άνοιξαν τους … ασκούς του Αιόλου και το μεγάλο ταξίδι στη «χώρα του παντού» είχε ξεκινήσει.

Αναρίθμητες εξορμήσεις που περιλαμβάνουν, τη γνωριμία -απόλαυση της Ελληνικής γης και των ανθρώπων της, από Ζάκρο ως το Ορμένιο κι από το Ελαφονήσι ως τις Πρέσπες, συνδέουν το Στέλιο παντοτινά και αχόρταγα και με τη πατρίδα.

Οι ευρωπαικές αναζητήσεις με τη μοτοσυκλέτα του διευρύνουν τους ορίζοντες του,  προσφέρουν την αληθινή κι αντικειμενική ματιά που χρειάζεται, για να καταλάβει πως δε ζει στο κέντρο του κόσμου αλλά συνυπάρχει μέσα στην Ευρωπαική -Μεσογειακή οικογένεια.

Ταξιδεύει πάντα έχοντας προορισμό και σχέδιο, παλεύοντας να παρεισφρήσει,να μυρίσει, να μυηθεί στον τρόπο που οι ντόπιοι λειτουργούν στο τόπο τους.

Για να τους γνωρίσει να μάθει από αυτούς ,να γίνει καλύτερος.  

Κορυφαίες στιγμές της περιπλάνησης του Στέλιου  

Η διάσχιση της Αυστραλίας για να ορίσει στο μυαλό του το … «μακριά» αλλά τελικά, ευτυχώς, εκτός από αυτό, έδωσε το ορισμό του Στέλιου, των επιθυμιών ,των φόβων και των ορίων του.

Το ακόλουθο ομαδικό ταξίδι στο βόρειο δρόμο του μεταξιού για τη Κίνα, το πέρασμα της Δ. Σιβηρίας, η διάσχιση των Ουραλίων για να βγεί και να βαδίσει όλη τη

Ρώσικη –Ουκρανική πεδιάδα ,τα Βαλκάνια για να ξαναβρεθεί στο Σεραικό Προμαχώνα.

Εκεί αντιλαμβάνεται απόλυτα ,όντας από τους επικεφαλείς, να μετρά τους άλλους καθώς απογυμνώνονται ή «τραβούν» στις δυσκολίες, καθώς η ηγεσία εκτός από παράδειγμα και υποκίνηση, είναι και η συνεχής διαπραγμάτευση, σχοινοβασία ισορροπιών συνύπαρξης.

Ο Στέλιος αντιστέκεται με πάθος στη παγίδα της λατρείας του δικύκλου ως προέκταση ή υποκατάσταση της προσωπικότητας του.

Δεν τσιμπάει στα εταιρικά manuasή prospectusτρώγοντας αμάσητα τα παραμύθια των τμημάτων marketing, να εθίσουν στη κατανάλωση των δίτροχων προιόντων τους.

Αντιμετωπίζει, κρίνει και χρησιμοποιεί τη μοτοσυκλέτα ως εργαλείο, το βαθμό που υπηρετεί τη χρήση που προορίζεται. Πίσω από αυτήν βλέπει τους ανθρώπους που τη κατασκεύασαν, καθώς και κατά πόσο είχαν στο μυαλό τους ,αλλά και πέτυχαν τη συνολική ικανοποίηση των πραγματικών αναγκών του αναβάτη χρήστη και όχι μόνο την προβολή της εικόνας του.

Οδηγεί ένα R 1200GSέχοντας επίγνωση των αδυναμιών αξιοπιστίας του, αλλά και τη γνώση να τις επιλύει, θαυμάζοντας καθετί αντίστοιχο madeinJapanπου απλά δεν ζαλίζει ποτέ με κουσούρια. Η οικον.κρίση όμως δεν επιτρέπει πολυτέλειες αλλαγών δικύκλου. Φροντίζει τις μετακινήσεις του με ένα τίμιο SYMHD200iEvoτο οποίο καθημερινά εκτιμά περισσότερο.

Ξεχνά τα άχαρα καθημερινά ,καθώς αραιά και που πια, οδηγά την ανακατασκευασμένη Vespa 150 Gsτου ’58 της οικογένειας, που τον περιμένει στωικά στο πατρικό γκαράζ να «γυρίσει» πίσω στη παιδικότητά του.    

Έξω απο την Παναγία των Παρισίων

Κάτω απο τον Πύργο του Eiffel

Στο δρόμο για την Μαδρίτη

“Να τα πάμε?”

Στο 5ο οδοιπορικό της Ελιάς με τον Βασίλη Βασιλικό Πρέσβη της UNESCO

Μια εικόνα 1000 λέξεις, ο Στέλιος με την Κόρη του Εμμανουέλα

Με το οδοιπορικό “Δρόμοι της Ελιάς” στο Καζαξτάν

Στην Αυστραλία με νοικιασμένο YAMAHA FJR 1300

Απο τους δρόμους της Ελιάς

Φαίνεται πως τρέφει μια συμπάθεια για τα BMW

Με την Vespa του ‘53 σε βόλτα του ΣΥ.ΜΟ.ΡΕ.